Wat?
Werkwijze?
Wanneer?

 

Wat is een India Bhyanga Massage?

Eerst een kort woordje geschiedenis :

De India Bhyanga massage werd gecreëerd, beschermd en verboden te reproduceren zonder  toestemming van Sandrine Kuborne in augustus 2005, ze is ook de oprichtster van de producten Sol’Esta waar ik de Gelaatsverzorging mee uitvoer, deze producten verkoop ik in mijn praktijk. Zo ben ik in kennis gekomen met deze geweldige, gepersonaliseerde massage.

Tijdens haar reis door Indië, kwam Sandrine in contact met de Ayurvedische filosofie. Ze maakte kennis met alle aspecten ervan en zag hoe dit perfect aansluit bij het Sol’Esta concept .

 

 

“ een gezonde geest en een gezond lichaam staan centraal in alles wat we doen bij Sol’Esta”

 

De India Bhyanga lichaamsmassage is een ontspannende, niet-therapeutische wellnessmassage, geïnspireerd op de Abhyanga Atreya Smith massage volgens de Indische Ayurveda traditie. Een massage die erop gericht is om bepaalde ongemakken te verzachten (gewrichtspijn, vermoeidheid, gifstoffen, migraine….).

Is een zeer persoonlijke massage waarbij de oliën afgestemd worden op de voorkeur van de klant.

Oliën zijn in de Ayurvedische therapie onmisbaar. Elke persoon is anders en keuze van de olie is hier ook helemaal afhankelijk van. De selectie is gebaseerd op de persoonlijke voorkeuren van elk persoon, bijvoorbeeld welke aroma’s of texturen de klant aangenaam vindt.

Doordat we binnen Sol’Esta een gamma keuze hebben uit verschillende oliën, kunnen we de massage volledig afstemmen op de persoon in kwestie.

In Indië, wordt Abhyanga dagelijks uitgeoefend door een deel van de bevolking om een evenwicht te vinden tussen lichaam en geest. Ook door dokters in ziekenhuizen om de vikritis (tijdelijke aandoeningen, ziektes…) te stabiliseren en te verwijderen.

De India Bhyanga massage volgt de Ayurvedische filosofie, maar is niet therapeutisch. Ze is gecreëerd met oog op ontspanning, om kennis te maken met een nieuwe cultuur en om het gevoel van welzijn tussen lichaam en geest te verkrijgen. Deze massage is perfect om stress en vermoeidheid te bestrijden doordat er gebruik gemaakt wordt van lichte verwarmende bewegingen.

De massage wordt volledige aangepast aan de morfologie, samenstelling en Vikritis (tijdelijke toestand, vb ziekte, reuma, iets waar we niet mee geboren zijn)van de persoon. Dit is een zeer persoonlijke massage.

Ze wordt steeds uitgevoerd met respect voor traditie en blijft binnen de grenzen van de deskundigheid van de uitvoerder.

Woordje uitleg over Ayurvedische massages :

Wat is Ayurveda nu juist? En hoe kan het je dagelijkse leven beïnvloeden?

Wanneer je Ayurveda vertaalt uit het Sanskriet, betekent het kennis (veda) van het leven (ayur). Het wordt over het algemeen gezien als een manier waarop je in het leven staat. Wie leeft volgens de Ayurvedische opvatting, ziet het lichaam en de geest nooit los van elkaar. Ze worden ook steeds beïnvloed door de omgeving. Enkel wanneer deze 2 delen in balans zijn kan een persoon optimaal functioneren. Zijn ze uit balans, kunnen allerlei kwalen optreden.

De therapeutische Ayurvedische massage bestaat uit 3 bewegingen: harmonisatie, stimulatie en bevrijding. Bij India Bhyanga wordt enkel in zeer lichte mate de harmonisatie en de stimulatie beweging uitgevoerd. De bevrijding wordt niet uitgevoerd waardoor India Bhyanga als niet-therapeutisch kan bestempeld worden. Het doel is om een staat van welzijn, veiligheid en harmonie te bereiken, maar ook om het lichaam en de geest te verzachten door lichte stimulatie van enkele vikritis (tijdelijke toestand).

In Indië worden Ayurvedische massages al duizenden jaren door dokters gebruikt voor hun therapeutische effecten. Vandaag de dag komen elementen uit de Ayurvedische terug in de moderne beauty en wellnes wereld.

Het doel van een Ayurvedische massage is het bereiken van welzijn, veiligheid en harmonie tussen lichaam en geest met behulp van energieën. De optimale energiebalans, Prakriti genoemd , bestaat enkel bij de geboorte. Volgens de Ayurvedische filosofie kan niemand zich gedurende zijn volledige leven in een staat van volkomen geluk bevinden. Vanaf de geboorte zijn er storingen in onze energiebalans, Vikriti genoemd die dit verhinderen. Je kan Vikriti niet laten verdwijnen, maar je kan er wel voor zorgen dat de storingen niet verergeren, en dat ze zich niet kunnen uit in lichamelijke klachten.

“Culture is the widening of the mind and the spirit”

AYUR : LEVEN

VéDA: WETENSCHAP

AYURVéDA: LEVENSWIJSHEID

ABHYANGA: ZICH INSMEREN MET OLIE

 

Hoe ga ik te werk bij een India Bhyanga Massage?

Tip : na de massage best voorzien om thuis een douche te nemen want de haren zullen ook in olie onderdompelt zijn, gemakkelijke kledij voorzien die wat olie kan verdragen.

 

 • we starten met een kort intake gesprek
 • de klant mag de olie kiezen waarmee hij/zij gemasseerd wil worden.
 • na het installeren op de tafel (liggen op buik) beginnen we eerst langs de linkerkant met het verspreiden van de olie. De rechterkant blijft bedekt met handdoek.
 • we werken verder op de linkerhelft met de harmonisatie als doel de lichaamszones met elkaar te verbinden langsheen de wervelkolom
 • daarna volgt de stimulatie op de linkerhelft met als doel het verwarmen van het lichaam, de weefsels rehydrateren, vermijden van opstoppingen, goed inwerking van de olie, activeren van de bloed- en lymfecirculatie, het in evenwicht brengen van het lichaam, energie verhogen, elimineren van gifstoffen.
 • aan de linkerhelft volgt ook de Maha Bhyanga (handmassage) en Pada Bhyanga (voetmassage)
 • daaropvolgend worden vorige punten ook op de rechterhelft toegepast, waarbij dan de linkerhelft bedekt zal worden met de handdoek.
 • de klant mag zich dan omdraaien om vervolgens op de rug te gaan liggen.
 • De harmonisatie en stimulatie zal dan ook worden uitgevoerd eerst op linkerkant en vervolgens op rechterkant, terwijl ook helften waarop niet gewerkt zal worden bedekt worden met de handdoek.
 • er wordt afgewerkt met de hoofd-,nek-, gelaat- massage. Waarbij de haren meegenomen worden en ingedompeld worden met olie.

 

De India Bhyanga massage neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 

Wanneer ga ik voor een India Bhyanga Massage?

 • om te ontspannen
 • om stimulatie van de bloedcirculatie en lymfevaten
 • werking op de weefsels
 • indringen van de olie die gekozen wordt door de persoon zelf die gemasseerd wordt
 • de geest kalmeren door het cocooning effect en de ontspannende werking
 • het lichaamsevenwicht harmoniseren door harmoniserende bewegingen
 • ontspannen met de specifieke massagebewegingen aangepast volgens de verschillende samenstellingen en de verschillende gevoelstypes van elk individu, voor een totaal welzijn.
 • om een gevoel van veiligheid en bescherming te creëeren die ontstaat gedurende de hele massage
 • verminderen van stress, vermoeidheid, gebrek aan energie, ophoping in de weefsels, door stimulerende bewegingen die de bloedsomloop activeren.
 • bij migraine

Gelieve er rekening mee te houden dat volgende reacties kunnen voorkomen :

Het kan gebeuren dat bij de persoon veel emoties of een overvloed aan gifstoffen los komen tijdens een Ayurvedische massage : huilen,ongemak, misselijkheid.

Indien dit gebeurt, best de foetushouding aannemen, een veiligheidsgevoel creëeren (zorgen dat je je veilig voelt), na enkele minuten neer te gaan zitten en terugkomen in het heden en de projectie op de toekomst of verleden laten varen. En water drinken.

Dit soort situaties doet zich voor bij een therapeutische massage maar een gevoelige klant kan het ook voelen tijdens een India Bhyanga massage.

Deze situatie is niet specifiek aan de massage abhyanga en kan zich bij elke massage met diepgaande bewegingen voordoen.